Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszoktatásról 2.

2009.09.18

Az óvodába való beszokás olykor nehézségekkel jár. A gyerek sokszor lesz nyűgös ilyenkor, de némely esetben a szülő számára sem egyszerű elfogadni ezt az új helyzetet.

Óvodai gyermekek

A gyermek óvodai közösségbe kerülése manapság, a mi társadalmunkban szinte elkerülhetetlen. Van ugyan lehetőség arra, hogy a gyermeket valamelyik otthonmaradó szülő nevelje, vagy bébiszittert fogadjanak mellé, de erre is csak öt éves korig.

Azt követően a gyermeknek mindenképp óvodába kell járnia, hogy megszerezze azokat a képességeket kortársai körében, amik lehetővé teszik majd az iskolai közösségbe való beilleszkedést. Ez alól az óvoda vezetője adhat felmentést, de kizárólag különösen indokolt esetben, ami egyben azt is jelenti, hogy az óvodába való beszokás elkerülhetetlen. Mindez életkortól függetlenül nehézséget okozhat, ezért érdemes a jó beszoktatás folyamatát alaposabban is megismerni.

Bizonytalan szülők

A beszokás körüli nehézségekben a gyermek szorongása mellett szerepet kaphat a szülő bizonytalansága is.

Az első és legfontosabb ezért, hogy olyan óvodát válasszunk csemeténknek, ami megfelelő nekünk. Ma már rengeteg óvodai nevelési program közül választhatunk a különböző helyeken. Vannak olyan óvodák, amik az idegen nyelv oktatását, más a helyek a zenei nevelést, megint mások a környezettudatosság vagy a szépérzék kialakítását tartják legfontosabbnak. Ezek közül kell kiválasztanunk a mi és gyermekünk igényeinek leginkább megfelelőt.

Érdemes tudnunk azonban, hogy a megfelelő érzelmi és fizikai környezetben nevelkedő gyermekek hamar le tudják dolgozni hátrányukat azokkal szemben, akik valamilyen speciális képzést kaptak, ezért az elsődleges szempont az, hogy az óvoda és dolgozói nekünk is és gyermekünknek is szimpatikusak legyenek.

A szülő, ha magabiztosságot sugároz gyermeke felé az óvodába kerülés kapcsán, gyermekében is biztonság érzetet kelt. Ilyenkor a kisgyermek nem aggódik annyira, hiszen látja, hogy a szülei sem teszik, tehát neki sincs miért. A környezetváltozás azonban mindig megterhelő. Az, hogy gyermekünknek mennyire az, függ a temperamentumától és korábbi tapasztalataitól. Egyformán lényeges azonban mindegyiküknél, hogy hagyjunk időt a beszokásra.

A beszoktatás menete

Jó esetben a beszoktatásra az óvoda is lehetőséget nyújt. Ilyenkor - miután az óvónő megismerkedett a családdal és otthonukkal -, lehetőség van arra, hogy a szülő elmondja a gyermekének, hogy óvodába fog menni, és ott lehetősége lesz sok, vele közel egykorúval játszani, míg ő dolgozik. Az első napon elég, ha a szülő, gyermekével együtt, másfél-két órát tölt az intézményben, majd együtt hazamennek. Otthon érdemes megbeszélni a nap eseményeit, közösen feldolgozni a sok újdonságot.

A második napon a szülőnek ismét érdemes elkísérni csemetéjét, bemenni vele a csoportba, de csupán húsz-harminc percig. Ezután fontos, hogy odamenjen gyermekéhez és elmondja, hogy ő most kimegy a csoportból, de ott lesz az óvodában, ha szükség van rá, akkor tud neki segíteni. Ezen a napon a gyermek már ott is ebédel, majd ebéd után hazamegy anyukájával vagy apukájával. Otthon ismét érdemes megbeszélni, hogy hogyan telt a nap, így a szülő utalhat rá, hogy másnap már reggel elmegy, de ebéd után várni fogja gyermekét.

A harmadik naptól kezdve a szülőnek nem kell az óvodában maradnia. A kisgyermeket reggel óvodába viszi, majd elköszön tőle, és megmondja neki, hogy ebéd után jön érte. Fontos, hogy ilyenkor pontosan érkezzen, így gyermeke biztonságérzete nem csorbul, de ugyanígy fontos az is, hogy a reggeli elválásnál derűsen viselkedjen, jelezvén gyermeke felé, hogy minden rendben.

Nagyjából a második hét végéig érdemes ezt a menetrendet betartani, s közben folyamatosan megbeszélni a gyermekkel óvodai élményeit. A második hetet követő időszakban már lehetőség van arra, hogy gyermekünk az óvodában aludjon, ekkortól mondhatjuk, hogy ő is teljes egészében megszokta új környezetét.

Vidámság az óvodában

Gyermekünk óvodába való beszokása ezzel le is zárul. Ezek után bízhatunk abban, hogy örömmel és jókedvvel megy majd nap mint nap csoporttársai közé, új élményeket és új képességeket szerezve, melyek lehetővé teszik majd számára a zökkenőmentes iskolakezdést.