Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülői értekezlet emlékeztető_2010. február 3.

2010.02.04

2010. február 3.

 

Nem voltunk sokan, talán 15-en, így többen lehettek, akit érdekel, mi is volt. Én sem voltam végig, a további eseményeket csak hallomásból írom (Timi, ...., és még aki ír, mi volt azután, hogy ő is el kellett jöjjön).

 

Zsuzsi néni elsősorban megköszönte nekünk, szülőknek, az elmúlt félév hányattatásainak teljesen megértő és segítő elviselését, támogatását.

 

Tök jó, szóval ezt a régi Zsuzsi néni mondta, tehát az ismertetésben lesz nZsuzsi és kZsuzsi. Rendben? Jól állunk Zsuzsikkal. :) Marcsi néni nem volt ott.

 

Továbbá beszélt a beszoktatásról, most is, mint eddig, gyakorlatilag egész évben beszoktatás van, még ha jól értettem, márciusban is jön új Méhecske.

 

Elmonda, hogy most télen, azért van kint egy szőnyeg, a faliújság alatt, hogy kérik a csöpögő csizmákat arra tenni, és ha van mód, esetleg a sáros-latyakos vizet töröljük fel, bár ezt nem kérte, ezt csak kellemes észrevételként tapasztalták, hogy a mosdóban található felmosókával apukák!! és anyukák is mosták fel a vizet, hogy a gyerekek ne abban öltözzenek.

Nekem erről Alex nem szólt, teljesen váratlanul ért, így talán annak, akinek szintén kisebb gyermeke van, jó ha értesül erről is. A nagyok már elmesélték. :)

 

Kérte, hogy a ruhákat, cipőket igyekezzünk a gyerekek saját fakkjaiba, polcára tenni, itt főként a cipőkre gondolt, hogy a gyerekek is szokják meg, hogy mindig oda teszik, és ott is találják meg.

 

Beszélt róla, hogy hagyjuk, és engedjük, segítsük, hogy gyermekünk egyedül öltözhessen, vághasson, rajzolhasson, ehessen és ihasson. Főként az öltözést, vetkőzést emelte ki, és elmondta, hogy nagyon ügyesek a nagyok, nagyon ügyesen segítenek a kicsiknek, sőt, néha már túlzottan is, mesélte, hogy van, hogy már válaszolnak is a kisebbek helyett. :) Édesek lehetnek. :)

 

Elmondta, hogy a legjobban példamutatással lehet megtanítani a gyerekeket mindenre, amit elvárunk tőlük, itt főként kiemelve a köszönést, elmondta, hogy a csoportunkra az jellemző, hogy minden szülő köszön, és a gyermekektől is elvárjuk ugyanezt.

 

Ismét szóba került a reggeli időben való beérkezés, 8 óra 30 percig érjenek be a gyerekek, ami, mint elmondta, főként az ő érdekük, hiszen ha később jönnek, kimaradnak a játékból, a reggeli előtti összejövetelből, ráadásul, ha jól értettem, a nagyokkal fél 8-tól fél 9-ig foglalkoznak??, így ha ők később jönnek, akkor ez tolódik, és más játékidő alatt próbálják meg pótolni. Itt most lehet, hogy nem jól értettem, de kérlek, javítsatok ki, mert erről nem tudtam eddig, és mivel ALex ott volt, kihagyhattam egy-két lényeges mondatot.

 

Elmondta, hogy abból, ahogy esznek, egyértelműen látszik, hogy hogy rajzolnak. Rendesen fogva a kanalat, villát, - ceruzát, vagy sem. Kérte, hogy ha módunkban áll, háromszögletű ceruzát vegyünk nekik.

 

Kérte, hogy ha lehetne, otthon is igyekezzünk tartani az óvodai napirendet, főként az étkezésekre összpontosítva: előtte kézmosás, leülünk az asztalhoz, megebédelünk, addig nem állunk fel, rohangálunk össze-vissza, míg a többiek esznek, hagyjuk a többieket enni, utána megtöröljük a szánkat, kezünket, kézmosás, fogmosás.

Igyekezzenek minél többet rágni, odafigyelve egyenek.

 

Elmondta, hogy ha lehetne, hozzunk szalvétát, zsepkendőt, ezek a legjobban fogyó eszközök.

 

Ha jól emlékszem, innen kZsuzsi néni vette át a szót a házirenddel kapcsolatosan, az alábbiakról esett szó.

 

A csoportok 17 óráig összevonva vannak a földszinten egy-egy csoportban, a földszinten a Hangyácskában, az emeleten pedig talán Halacska? a lépcső tetejénél a csoport, 17 óra után pedig az emeleti csoportban.

A szülők kötelesek a gyerekeket 17:30 percig elvinni az óvodából.

 

Ebédidőben az ajtók 12:30 perctől 13 óráig vannak nyitva, akkor lehet a gyerekeket elvinni.

 

Betegségek:

 

betegség esetén csak orvosi igazolással lehet (fogadhatják be újra közösségbe a gyerekeket) visszavinni megint oviba a gyerekeket. Kérik, hogy ezt mindig vigyük magunkkal. (Én azt hittem, a vezetőnőnek kell odaadni, vagy legalábbis az irodába kell leadni, a bejáratnál, de kiderült, hogy nem,  csoportban kell odaadni az óvónőknek.)

 

Sok gyerek náthás, "összenyalogatják" (mondta nZsuzsi néni, hogy valahogy egyre többen megint a szájukba veszik a játékokat...) a játékokat, fertőzik egymást, stb. Ne vigyük be őket betegen.

 

Andris anyukája felvetette, már korábban beszéltek erről nZsuzsi nénivel, ha jól értettem, hogy a közös gyümölcsös tál nem biztos, hogy jó ötlet. kZsuzsi néni mondta, hogy nem ért egyet, mert most úgy osztják, még ha egy tálban is van, hogy ott állnak a gyümölcsök mellett, és egy gyerek elvesz egyet, aztán jön a következő. Nem úgy, hogy odarohannak, esznek, beleharapnak, visszateszik, ahogy azt pl. nyáron az udvaron látni lehetett. Szóba került az egy pohár a Macika csoportban, hogy talán az sem a leghigiénikusabb, szintén szóba került a kézfertőtlenítő, de az nincs, és kész. .... ÁNTSZ. Kötelező, de mégsincs. Erről ennyit.

 

Talán ezzel más nem volt. Reméljük, hogy jön a tavasz, és megint az lesz a legfőbb gondunk, hogy ne igyanak hideg vizet a kinti kútból. .. :))

 

Február 10-én SZMK ülés lesz.

 

Volt állítólag egy kérdőiv, hogy hogy vagyunk megelégedve az óvodával, az óvónénikkel, amit tavaly? kiosztottak már, és talán páran hozták vissza. Mi nem kaptunk speciel, azt sem tudtam, hogy volt ilyen, de idén megint szeretnének ilyet kiosztani, tegyük meg, hogy kitöltjük.

 

Családlátogatás: aki szeretné, hogy elmenjenek hozzá, nagyon szívesen elmennének, azonban az óvónénik nem szeretnék, hogy erőltetésnek, kényszernek érezzék a szülők, így kérik, hogy ők mennének mindenkihez, aki szívesen venné, tegye meg, hogy szól, és egyeztetnek időpontot. Kérték, hogy ha lehet, mivel kZsuzsi néni messziről jár, olyan héten legyen inkább, mikor ő délutános.

Nagyon hasznos lehet a gyerekek jobb megismerése, kezelése érdekében, ha látják, mit és miért csinál úgy ahogy, ha látják, a családban hogy él.

 

Fogadóóra: többen felvetettük, hogy jó lenne, ha lenne fogadóóra. Most kZsuzsi néni mondta, hogy megbeszélték, meg fognak adni időpontokat, gondolom a faliújságon, és oda feliratkozhat az, aki szeretne menni.

 

Fényképész: most ott volt az az apuka, akiről tavaly szó esett a fényképezkedéssel kapcsolatosan, hogy tán nem kéne 400,-/kép összeget kifizetnünk egy vadidegennek, és ő szívesen lefényképezné a Méhecskéket, azonban kiderült, hogy Judit (vezetőnő) nem engedi, hogy a csoportok maguk intézzék a fényképezkedést, aki jön, az vagy fényképezi a teljes óvodai létszámot, vagy nem jön. Ezzel én ugyan maximálisan, sőt, nem csak én, szóval nem értek egyet, úgyhogy erre még ráfutunk. Kimegyünk össznépien egy délután az ovi előtti térre? Ott tök jó képeket lehetne csinálni. Nem is lenne rossz. De ez csak most jutott eszembe, esetleg Napraforgó napkor. :) Na, de komolyan, szóval ez így nem jöhet szóba. Így fényképezkedés elnapolva. Igény lenne rá, de nem annyiért, mint az eddigi fényképész tette.

 

Megint szóba került a víztisztító, de erről már írtam bővebben régebben, azóta nem tudok róla, hogy lett volna előrelépés az ügyben.

 

Na, én valahol itt jöttem el,

 

Timi mondta, hogy innentől a csoportpénzekről esett szó, a kirándulásokról, Andris anyukája felvetette, amivel szerintem mindannyian egyetértünk, hogy ha kirándulni mennek, akkor olyan kisbusszal menjenek, amiben egyenként be vannak kötve. Szerintem sincs senkinek semmi szüksége arra, ami nemrég is történt a felborult gyerekszállítóval. Így is átaggódjuk a napot, talán akkor kicsit kevésbé lennénk idegesek.

 

És itt kérem meg azt, aki tovább ott volt, hogy írjon nekem, mi volt még. :)

 

Ha valamit kifelejtettem, az is írjátok meg. :) Előre is köszönöm. :)